Higrosenzibilno prezračevanje je sistem skupnega kontroliranega prisilnega prezračevanja blokov ali večstanovanjskih stavb. Sistem je enostaven, kar poceni in tehnično izpopolnjen. Stanovalcem ne predstavljajo velikega mesečnega stroška, ravno tako ni investicija visoka.

Preko posebnih rozet s higrosenzibilnom trakom prihaja zrak v bivalne prostore. Vgradijo se v zgornji del razširjenega okenskega okvirja. Vgradijo se v zgornji del razširjenega okenskega okvirja, naj si bodo v škatli za rolete ali v zidu, odvisni so od prostora.

Porabljen zrak odide iz bivalnega prostora preko rež, pod vrati in raznimi razpokami. Pot nadaljuje do sanitarnih prostorov in kuhinje, tam ga ventilatorji spustijo v ozračje. Po navadi se zrak odvaja ven z napo ali ventilatorjem in ravno zaradi tega je vertikalni jašek v kuhinji in kopalnici.

Na začetku jaška ali pa se konča na podstrešju ali na strehi je nameščena napa ali sesalni ventilator. Deluje konstantno in tako povzroči podtlak v vseh stanovanjih objekta.

Na jaške se priključi ventilator z venturijevim regulatorjem pretoka zraka, ta zagotavlja stalen pretok zraka iz stanovanja. Le ta se določi na njegov volumen. Funkcijo intenzivnega prezračevanja ima ventilator. Z pritiskom na gumb se kratkotrajno poveča volumen sesanja zraka.

Proces vračanja toplote v stavbo se imenuje rekuperacija. V rekuperatorju klimatske naprave se odvija rekuperacija. V rekuperatorju se energija podihanega prostorskega zraka prenese na svež zunanji zrak. Zraka se ne pomešala. V prostor pride svež zrak, na njega se je prenesla energija odpadnega zraka.

Podihan zrak se izloči iz stavbe. Le temu se je odvzela toplotna energija. Potrebo po dogrevanju niža rekuperacija. S tem se bistveno zniža obratovalne stroške.

Naravno prezračevanje oziroma prezračevanje z odpiranje oken predstavlja velik problem. Vso energijo, ki jo porabimo poleti za hlajenje stavbe nam zbeži skozi okno, ko želimo stavbo prezračiti.

S pomočjo prezračevalne naprave z rekuperatorjem postane odpiranje oken brezpredmetno. S procesom rekuperacije izgubimo le minimalno količino energijo, saj zagotovimo svež prostorski zrak in pri tem dobimo skoraj vso energijo nazaj.